Αξιοθέατα Περιοχής

“Ανακάλυψε τη Χαλκιδική, εξερεύνησε νέα μέρη και απόλαυσε το καλοκαίρι σου”

Αμμουλιανή

Πολλοί την αποκαλούν και «Μύκονος της Χαλκιδικής». Σ’ αυτό το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της κεντρικής Μακεδονίας, μέσα στο λιμάνι συναντάμε το παλιό ναυπηγείο «Αρσανάς» όπου παλαιότερα οι μοναχοί τοποθετούσαν το καραβάκι τους όταν είχε κακοκαιρία. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Λέσχη και το παλιό Σχολείο που εικάζεται πως είναι το αρχαιότερο σχολείο στη Χαλκιδική, καθώς και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865 στην πλατεία του νησιού. Επίσης, μη ξεχάσετε να νοικιάσετε μία βαρκούλα για να επισκεφτείτε τις απίστευτες παραλίες του συμπλέγματος των νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια).

Αρχαία Άκανθος

Η Άκανθος ήταν πόλη της αρχαίας Μακεδονίας που ιδρύθηκε γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Υπήρξε κορυφαία πόλη-λιμάνι της ανατολικής Χαλκιδικής αλλά και μια από τις πιο σημαντικές πόλεις ολόκληρης της Μακεδονίας. Σήμερα πάνω από αυτήν είναι χτισμένη η Ιερισσός. Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν περισσότεροι από 9.000 τάφοι και τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Τα πιο σημαντικά ερείπια είναι αυτά των τμημάτων των τειχών της ακρόπολης με ύψος που φτάνει και τα 8 μέτρα. Τα ίχνη της αρχαίας Ακάνθου αρχίζουν από την σημερινή παραλία της Ιερισσού όπου συναντώνται απομεινάρια του του κρηπιδώματος του αρχαίου λιμανιού. Για την πλήρη περιήγηση σας στην Αρχαία Άκανθο απαιτειται περίπατος στους τρεις λόφους της. Λίγα μέτρα από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται το το βυζαντινό καλντερίμι και ένα σπίτι με εσωτερική αυλή που περιβάλλεται από δωμάτια. Έπειτα, συνεχίζετε προς τον πρώτο λόφο θαυμάζοντας μια βυζαντινή εκκλησία. Στην πορεία σας προς τον δεύτερο λόφο θα συναντήσετε τμήματα του τείχους και φτάνοντας στον τρίτο λόφο απολαύστε τη θέα από τα θεμέλια του εκατόμπεδου αρχαίου ναού (δηλ. μήκους 100 ποδών ή 30,48 μέτρων)

Πύργος Προσφορίου

Αποτελούσε τμήμα της Μονής Βατοπαιδίου και στέκεται εκεί απο τον 12ο αιώνα. Είναι ο μεγαλύτερος αλλά και ο καλύτερα διατηρημένος πύργος στη Χαλκιδική. Ανατολικά του πύργου βρίσκεται ο διώροφος μπαρμπακάς (οχυρός περίβολος) και λίγο βορειότερα ο αρσανάς, που εκεί φυλασσόταν το μετοχιακό πλοιάριο. Το 1928 έζησε στον πύργο το ζεύγος Sydney και Joyce Loch αναγνωρισμένοι στο τόπο για τη σημαντική προσφορά στήριξης στους πρόσφυγες. Σήμερα στο συγκρότημα του πύργου λειτουργεί μουσείο και οργανώνονται εκθέσεις.

Πύργος της Κρούνας

Ο πύργος της Κρούνας κτίστηκε το 1400 με 1500 μ.Χ. και βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη Ιερισσό. Η ονομασία Κρούνα είναι Σέρβικη και στα Ελληνικά αποδίδεται ως ¨κορώνα¨. Ο πύργος έχει ύψος 12 μέτρα, αποτελούσε τμήμα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και κτίστηκε με οικοδομικά υλικά από την Αρχαία Άκανθο και Αρχαία Ουρανούπολη. Στο περίβολο του πύργου ανακαλύφθηκαν στάβλοι, αποθήκες και οινοποιείο.

Διώρυγα Ξέρξη

Το 480 π.Χ. ο βασιλιάς της Περσίας Ξέρξης κατασκεύασε μία διώρυγα στη χερσόνησο του Άθω, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της αρχαίας εποχής με μήκος 2.2 χιλιόμετρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα. Η διώρυγα βρίσκεται ανάμεσα στα Νέα Ρόδα και την Τρυπητή, περιοχή που αποτελεί το στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Κατασκευάστηκε με σκοπό τη διέλευση του στόλου του Ξέρξη και προς αποφυγή της καταστροφής του όπως συνέβη το 492 π.Χ. λόγω συχνών σφοδρών καταιγίδων της περιοχής.

Αρχαία Στάγειρα

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής αλλά και της Ελλάδας. Αποτελούν γενέτειρα και τάφος του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη. Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από το σημερινό χωριό Ολυμπιάδα πάνω στη χερσόνησο ¨Λιοτόπι¨.

Η πόλη των Σταγείρων ιδρύθηκε από Ίωνες της νήσου Άνδρου το 655 π.Χ. και καταστράφηκε ολοσχερώς από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄ το 346 π.Χ. Στη συνέχεια ο Φίλιππος Β΄ ήταν ο ίδιος που την ανοικοδόμησε, αφού ο Αριστοτέλης έθεσε την ανέγερση της αρχαίας πόλης ως μοναδικό όρο για να αναλάβει την εκπαίδευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ιού του Φίλιππου Β΄). Παρά την εκ νέου ανέγερση της πόλης, τα Στάγειρα συνέχισαν να παρακμάζουν με αποτέλεσμα την ερήμωση τους κατά τα Ελληνορωμαϊκά έτη. Γύρω στο 1000 μ.Χ. στη θέση της πόλης κτίζεται ένα Βυζαντινό κάστρο με το όνομα Λιβασδιάς ή Λιψάσδας.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων μετά από διαμορφώσεις, αναστηλώσεις και ανασκαφές μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Για να περιηγηθείτε σε όλη τους την έκταση θα χρειαστείτε περίπου 2 με 3 ώρες.

Άλσος Αριστοτέλη

Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής που βρίσκεται στα Στάγειρα, την γενέτειρα του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη. Μέσα στον χώρο φιλοξενείται το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη όπως επίσης και διαδραστικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων που αναφέρονται στο έργο «Τα Φυσικά» του Αριστοτέλη. Το άλσος λειτουργεί από το 2003 και αποτελεί αγαπημένο προορισμό αφού συνδυάζει εκπαίδευση, ψυχαγωγία αλλά και αναψυχή με θέα τον κόλπο της Ιερισσού
Στο Άλσος θα βρείτε:

  • Ηλιακό ρολόι
  • Φακός
  • Πυξίδα
  • Πεντάφωνο
  • Οπτικοί Δίσκοι
  • Εκκρεμές
  • Υδροστρόβιλος
  • Σφαίρες αδράνειας
  • Παραβολικά κάτοπτρα
  • Τηλεσκόπια